Pagina's

zaterdag 3 mei 2014

Groningen, de Slag Om Groningen 1945/ 2014

Zaterdag, 03-mei-2014 / 1945 wat er gebeurde in Groningen
De Slag om Groningen zoals de geallieerden van het Canadese leger het zelf noemen en eren.
Rukken op het is van 13 t/m 16 AfbeeldingApril een verschrikkelijk gevecht geweest,. Van Deur tot Deur, door de stad. De oostzijde word flink beschoten door de Duitsers. Burgers worden gedood door granaat inslagen.
De Brandweer blust tussen de beide vuren in op het Zuiderdiep.  Via de Hereweg oprukken, stuiten ze op veel weerstand. Wijk voor wijk terug getrokken naar Het Sterrenbos richting de Rabenhaudstraat worden (van de 6 a 7 duizend militairen die stand hielden in de stad. Er een aantal groter dan < 5000 als krijgsgevangen vastgezet in de stad zelf.)Afbeelding De laatste paar > duizend militairen van de SS en de Kriegsmarine zit verscholen in het Sterren bos en werken aan het laatste offensief  En daar worden nog lange gevechten gevoerd. Vanuit het zuidwesten op stellingen van de Duitsers worden Diverse soorten bommen afgeschoten.
Uren Lang. In de stad die dagen sneuvelen 43 Canadezen (en 130 Duitsers) en vallen 110 doden onder de burgerij. ( bron : http://www.grunn.nl ook voor het lange verslag en gedetailleerd))
In Delfzijl aan de zee waar de laatste Duitsers  weerstand bieden, en uiteindelijk met kleine bootjes vluchten, Ook jonge mannen van soms 17 jaar van de Duitse zijde. De Woeste zee op terug naar hun moeders.   en het De gehele Provincie is dan eindelijkAfbeelding vrij op 02- mei – 1945. Het zijn de Canadezenverzet in Groningen. En de vele slachtoffers die wij eren. EN BLIJVEN EREN. Hoe moeilijk het ook is.  Eren we nu alle slachtoffers uit oorlogen. die er zijn geweest en de gesneuvelde strijders die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.. Eer de Canadezen, de vrijwillige verzet: d.z.g. Waarheid-groep, Boeren en burgers, brandweer en hulpdiensten. Niemand heeft gewonnen, Maar we hebben wat terug gewonnen.
Afbeelding  Nederigheid en dankbaarheid, eer en herdenk! .Afbeelding
Bron: http://nl.wikipedia.org: Wapen van Groningen en Vlag van de gezamenlijke Canadese strijdkrachten
Op de foto hier schuin boven zie je Hal van het Stadhuis van Groningen Het stadhuis heeft veel vreselijke herinneringen, net als meer gebouwen in de stad door die vreselijke WO 2 : zes Groninger raadsleden die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter zijn omgebracht. De namen van Durk Wolters, Koo Domela Nieuwenhuis Nyegaard, Luitje Huizinga, Simon Heiman Aptroot, Geert Sterringa en Johannes Swint. de bronzen plaquette aan de zuidzijde van het stadhuis. Onder grote belangstelling van familie, vrienden en overige Stadjers, onthulde loco-burgemeester Roeland van der Schaaf vrijdagmiddag 6 december de bronzen plaquette aan de zuidzijde van het stadhuis. 2013. Bron: Gemeente Groningen.
Hierdoor kunnen wij nu leven zoals wij geleefd hebben, Maar we moet op onze tellen passen.!!!!
Everyday Compleet Fotograaf Sector Noord,
verslag op beeld

Geen opmerkingen:

Een reactie posten